Окръжна прокуратура-Враца предаде на съд водач на автомобил, причинил смъртта на пешеходец

6 Април 2021 г.

Окръжна прокуратура-Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 34-годишния И.С., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него пътно-транспортно произшествие, отнело човешки живот. Деянието е квалифицирано по чл. 343а, ал. 1, б. „б“, вр. чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342 от НК.

В късните часове на 02.12.2020 г. обвиняемият се прибирал към дома си в гр. Враца с лек автомобил, м. „Ауди А4“. След излизане от подлеза срещу жп гарата, водачът забелязал движеща се пред него неопределена фигура. Въпреки това не реагирал своевременно с аварийно спиране, вследствие на което управляваната от него кола ударила пешеходеца М.М. (на 42 г.).

Обвиняемият спрял автомобила и се обадил на телефон 112. Пострадалият бил транспортиран до болница, но независимо от положените медицински грижи починал вследствие на съчетана травма – черепно-мозъчна, гръдна и гръбначна.

Водачът на лекия автомобил - И.С., бил привлечен в качеството на обвиняем за предизвиканото от него ПТП. За настъпването му допринесло и поведението на пешеходеца, който в нарушение на закона се е движел по пътното платно.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.