Окръжна прокуратура-Габрово предаде на съд водач на бетоновоз, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 77-годишна жена от гр. Габрово

5 Април 2021 г.

Окръжна прокуратура-Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд-Габровo срещу М.И. от гр. Габрово за това, че на 08.07.2019 г., в междублоково пространство на ул. “Свищовска“ № 70 в гр. Габрово, при управление на товарен автомобил „Мерцедес Актрос“, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на М.С.

Тежкият пътен инцидент настъпил, тъй като водачът на превозното средство потеглил без да забележи движещата се по пътното платно пешеходка, която имала намерение да премине пред спрелия на улицата бетоновоз. Пострадалата била ударена с предната част на кабината, паднала на земята и била прегазена с предната дясна гума на товарния автомобил. Същият ден в следствие на травмите М.С. починала.

Според обвинението, при управлението на товарния автомобил обвиняемият е нарушил чл.5 ал.2 т.1, чл.20 ал.1 и ал.2, чл.25 ал.1 и чл.116 от Закона за движение по пътищата и чл.77 ал.1 и чл.193 от Правилника за приложение на Закона за движение по пътищата. Той не осъществил контрол на управляваното от него превозно средство и не се съобразил с възможностите си за видимост, с положението, посоката и скоростта на движение на възрастната пешеходка. Освен това не се убедил, че маневрата му няма да създаде опасност за жената, привел в движение управлявания автомобил и не бил в състояние да го спре, за да избегне първоначалния удар и последвалото прегазване на пешеходката.

Деянието е квалифицирано по чл. 343 ал. 1 б. “в“ предл.1 във вр. чл. 342 ал. 1 от НК.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд-Габрово.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.