Обобщена информация от Националното междуведомствено звено във връзка с изборите за Народно събрание, провеждащи се на 04 април 2021 г.

4 Април 2021 г.

Наказание от 11 месеца “Лишаване от свобода”, отложено с изпитателен срок от три години и наказание лишаване от право да заема изборна длъжност за срок от две години, постигна прокуратурата спрямо лице, привлечено като обвиняем по бързо досъдебно производство за предлагане на имотна облага с цел склоняване упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

От началото на предизборната кампания - до 13.00 часа на 04 април 2021 г., на територията на цялата страна са образувани общо: 445 преписки и 33 досъдебни производства. Същите съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия.

По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: АП – София – 15; АП – Пловдив – 8; АП – Варна – 2;  АП – Бургас – 1; АП – Велико Търново – 7.  

Привлечени в качеството на обвиняеми са 11 лица. Спрямо трима от тях е определена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.  

В изборния ден са образувани и две бързи досъдебни производства спрямо лица, за опит за упражняване правото на глас с неистински документи за самоличност и фалшиви удостоверения за гласуване. Спрямо застъпник на една политическа партия е образувано досъдебно производство за извършени хулигански действия.   

Установено е лице, издирвано с червена бюлетина на „Интерпол“ от властите в Индонезия за „пране на пари“ и използване на чужд платежен инструмент чрез скимиращо устройство. Същият е предлагал имотна облага с цел гласуване от него политическа партия. Образувано е досъдебно производство, по което са предприети множество действия по разследване – обиски, претърсвания и изземвания от адреси и МПС. Установени и иззети са агитационни материали на политическа партия, списъци с имена на застъпници, дискове и компютърна периферия, свързана с изборния процес. Установени са още четири лица, съпричастни към престъпната дейност.   

След обобщаване на постъпващата информация, Националното междуведомствено звено ще предостави актуални данни.