Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа 39-годишен мъж за подпомагане на граждани на Афганистан и Йордания незаконно да преминават и пребивават в страната

31 Март 2021 г.

Днес, 31 март 2021 г., Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем С.К., на 39 г., за това, че на 30 март 2021 г, на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Шишманци, обл. Пловдив, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомагал да пребивават и преминават в страната, чрез извършване на превоз, на 41 чужденци - граждани на Афганистан и Йордания, в нарушение на закона, и деянието е извършено по отношение на две деца, ненавършили 16-годишна възраст - момчета на 14 и 15 г., и на повече от едно лице - престъпление по чл. 281 ал.2 т. 1 т. 4 и т.5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото се извършват действия по разследването под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив. Чужденците са пътували в микробус, управляван от обвиняемия С.К., който е бил установен от служители на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Пловдив. Те са настанени в Миграционен център.

С.К. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.