Незаконно притежание на препариран лъв е установено във фирмен склад в Разград

5 Март 2021 г.

Препарирано животно от защитен вид е открито при претърсване в складово хале на фирма, занимаваща се с търговия с ветеринарно-медицински препарати. Около 12 часа на 4 март, в хода на извършените процесуално-следствени действия под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград, експонатът „лъв“ е иззет като веществено доказателство. „Това е едно от най-големите веществени доказателства, които съм виждал в моята кариера”, каза на брифинг пред медиите днес окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров. Той подчерта, че предстои назначаването на множество експертизи по делото, включително и биологическа. Ще се изяснява дали лъвът е от разградския зоопарк или е внесен от чужда държава.

Според дългогодишния гледач на животните в местния зоопарк Бехчет Али, който също взе участие в пресконференцията, препарираното животно е на възраст 11-12 месеца и е от поколенията, отглеждани в зоопарка в Разград.

Откритото животно и фирмата са собственост на 46-годишен ветеринарен лекар от Разград. Предстои той да даде показания в прокуратурата в началото на следващата седмица. По случая се води досъдебно производство по чл.278 Г, ал.2 от НК. Законът предвижда 5 години затвор и глоба от 2000 до 20 000 лв.