Софийска районна прокуратура внесе в съда искане за вземане на мярка „задържане под стража“ спрямо пиян шофьор, причинил пътен инцидент с мотоциклетист в столицата  

7 Март 2021 г.

Днес, 07.03.2021 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо  обвиняемия К. Д. Той е привлечен към наказателна отговорност за причиняване на средна телесна повреда, вследствие на пътнотранспортно произшествие в пияно състояние - престъпление по чл. 343, ал. 3, б. А, вр. ал. 1, б. Б, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 05.03.2021 г. около 16,20 ч. обвиняемият  К. Д. управлявал лек автомобил в гр. София. В района на кръстовище при извършване на маневра "завой наляво" нарушил правилата за движение по пътищата, предвидени в ЗДвП, като не пропуснал насрещнодвижещия се в права посока по път с предимство мотоциклетист - С. Р., реализирал ПТП и причинил на С. Р. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дланна кост на ръката, довело до трайно затруднение на движенията за срок повече от 30 дни, като деянието е извършено в пияно състояние. К. Д. управлявал лекия автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, а именно 2,21 промила, което е установено по надлежния ред с техническо средство "Алкотест дрегер".

В хода на разследването са установени данни, че водачът на лекия автомобил е бил освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба именно за управление на МПС след употреба на алкохол.

Престъплението, за което К. Д. е привлечен към наказателна отговорност, е наказуемо с „лишаване от свобода“ от една до шест години.

Предвид високата обществена опасност на деянието, дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на К. Д. за срок до 72 часа. Предстои днес в Софийски районен съд да бъде разгледано внесеното от прокуратурата искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.