Година и девет месеца затвор и глоба от 10 000 лева за държане и разпространение на наркотици по обвинение на Окръжа прокуратура-Велико Търново

5 Март 2021 г.

След одобрено от Великотърновския окръжен съд споразумение, сключено между Окръжна прокуратура-Велико Търново и защитника на обвиняемия, бе осъден 35-годишен мъж, държал с цел разпространение и  разпространил наркотични вещества.                  

Б.С. бе признат за виновен за това, че в периода от 31.05.2019 г. до 07.10.2020 г., в гр. В.Търново и в с. Ресен, при условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държал с цел разпространение и разпространявал, като продал на различни лица  високорискови наркотични вещества. Наркотикът е с общо  количество 585,687 грама - суха, зелена растителна маса, със специфичен мирис, представляваща ново психоактивно вещество от вида на синтетичните канабиноиди – смес, чието съдържание включва 4F-MDMB-PINACA  - престъпление по чл.354а, ал.2, изр. 2-ро, пр. 2, т.4, вр. ал. 1 изр. 1, пр. 3, алт. 1 и пр. 4, алт. 1 и алт. 2, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А” и б. „Б”, вр. чл.26, ал. 1 от НК.

На обвиняемия бе наложено наказание една година и девет месеца  лишаване от свобода, при първоначален строг режим и наказание глоба в  размер на 10 000 лв. Вещите, предмет на престъплението и притежаването на които е забранено са, отнети в полза на държавата и следва да бъдат унищожени.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.