Турски гражданин, шофирал без книжка, е задържан по досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Пловдив за предложен подкуп от 200 лева на полицаи

1 Март 2021 г.

Общо четирима шофьори на автомобили са били задържани по досъдебни производства на Окръжна прокуратура – Пловдив през почивните дни за това, че са предложили подкуп на полицаи, за да не ги санкционират за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата.

Престъпленията, в които са обвинени, са квалифицирани по чл. 304а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 27 февруари 2021 г., в гр. Пловдив, на кръстовището на ул. „Захаридово“ и  ул. „Асенова крепост“, полицейски служители са извършили проверка на 51- годишен водач на автомобил. За да не го глобят, той подхвърлил в служебната кола 50 лева. На същата дата, в с. Първенец, обл. Пловдив, при извършена проверка, 44-годишен мъж подхвърлил банкнота с номинал 20 лева в полицейската патрулка, за да не бъде санкциониран. На същата дата, в гр. Пловдив, за проверка бил спрян лек автомобил, управляван от 35-годишен турски гражданин. Той не представил  валидно свидетелство за управление и за да избегне отговорност, подхвърлил в служебния автомобил 200 лева. Отново на 27.02. 2021 г. в гр. Пловдив, 19-годишен шофьор е предложил на полицейски служители сумата от 20 лв., за да не бъде санкциониран за извършено нарушение, тъй като се опасявал от реакцията на баща си.

И в четирите случая полицейските служители не са взели парите и веднага са уведомили дежурен разследващ полицай. Срещу предложилите подкуп са започнати бързи производства и те са били привлечени към наказателна отговорност.

Трима от водачите /на 51, 44 и 35 години/ са били задържани за срок от 72 часа с постановление на дежурен прокурор. Четвъртият /на 19 г./ – е бил освободен, след повдигане на обвинението, като спрямо него е била взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 500 лв. Спрямо обвиняемия турски гражданин, с постановление на наблюдаващия прокурор, е била наложена и забрана да напуска пределите на страната.

Предвиденото от закона наказание за престъпленията, в които четиримата са обвинени, е лишаване от свобода  до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Разследването по досъдебните производства продължава.