Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 33-годишен мъж за грабеж на пари

26 Февруари 2021 г.

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо А.Ю., на 33 г., за това, че на 23 септември 2020 г., в гр. Пловдив, при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи от владението на другиго, с намерението противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – престъпление по чл. 199 ал. 1 т.4 вр. чл. 198 ал. 1 вр. чл. 29 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 23 септември 2020 г., в гр. Пловдив, пострадалият 58-годишен мъж отишъл до търговски обект, за да си купи цигари без бандерол. Там срещнал обвиняемия А.Ю. Пострадалият го попитал дали има 10 кутии цигари от определена марка. А.Ю. му донесъл. Докато давал кутиите, видял, че в портфейла на купувача имало пари. Обвиняемият издърпал портмонето със сила от ръката на  58-годишния мъж и избягал. Подаден бил сигнал в полицията. Установено е, че в портфейла имало 1600 лева.  А.Ю. дал 500 лева от тях на двама свидетели, за да не го издадат на полицията, а друга част похарчил за мобилен телефон.

А.Ю. е бил осъждан и преди. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Наказанието, което се предвижда по закон за престъплението, в което е обвинен, е от 5 от 15 години „лишаване от свобода“, като съдът може да постанови конфискация на до една втора на имуществото на виновния.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.