По искане на Районна прокуратура - Велико Търново бе задържано под стража лицето, начупило витрината на магазин в центъра на Велико Търново

25 Февруари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново, Районен съд – Велико Търново задържа под стража 25-годишен мъж, който е привлечен в качеството на обвиняем за повреждане на чужди вещи, хулиганство и опит за кражба.

Б.К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че в периода 11.02.2021 г. – 23.02.2021 г., в с. Арбанаси и в гр. Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, противозаконно повредил чужди движими и недвижими вещи и с това причинил на собствениците вреди в общ размер на 4910 лв.  (На 11.02.2021 г.  в с. Арбанаси повредил лек автомобил „БМВ Х7“ чрез счупване на прозорец на предна врата. На 23.02.2021 г., в гр. Велико Търново, в търговския обект счупил стъклени витрини, входна врата и вещи в магазина) – престъпление по чл. 216, ал. 1, пр. 1 и пр. 2,  вр. чл. 26, ал. 1 от НК.  На 23.02.2021 г. в гр. Велико Търново, в търговски обект, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като в работно време, на главната улица на града ругал, заканвал се на К. К., демонстративно начупил стъклената витрина, входната врата и оборудването на търговския обект и изхвърлил част от него като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2, пр. 2, алт. 1 и 2 вр. ал. 1 от НК. По същото време направил опит да отнеме от владението на продавач – консултанта, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да присвои касов апарат на стойност 400 лева, собственост на „Д“ ЕООД, като кражбата останала недовършена по независещи от дееца причини – престъпление по чл. 194, ал. 1 вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Съдът е уважил становището на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието на лицето и че е налице опасност да се укрие и да извърши други престъпления.

Определението на РС Велико Търново подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Велико Търново.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура – Велико Търново.