ВАП изисква информация от министъра на труда и социалната политика за начина на разходване на европейски средства, отпуснати за осигуряване на патронажна грижа на територията на гр. София

25 Февруари 2021 г.

Върховна административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на труда и социалната политика за това, как се разходват европейски средства по мярка „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3” във всички райони на територията на гр. София. 

На основание чл. 145 ал.1 т.1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Министерство на труда и социалната политика, в чиято структура е Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, следва да уведоми ВАП за това - извършвани ли са проверки на всички бенефициенти по мярка „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3“, констатирани ли са нарушения на процедурите и какви мерки са предприети във връзка с констатираното.

ВАП следва да бъде уведомена с доклад за извършените действия. В случай, че бъдат установени данни за престъпления и нарушения, ще бъде уведомена компетентната прокуратура.

Още през м. май 2020 г., ВАП започна събирането на информация от съответните държавни институции, свързана с трансформиране на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ)  и прехвърлянето им към други програми, с цел подпомагане на борбата с COVID-19.