По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа 43-годишен обвиняем за държане на кокаин

20 Януари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.М., на 43 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 14.01.2021 г., в гр. Стара Загора, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал високорисково наркотично вещество – кокаин, на стойност 156,20 лева - престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс.

На 14 януари 2021 г., в гр. Стара Загора, полицейски служители спрели лек автомобил, управляван от обвиняемия И.М. При проверката е установено, че той държал в колата си наркотично вещество, което при тестване с полеви наркотест реагирало кокаин.  

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан за умишлени престъпления, включително за такова с предмет високорискови наркотични вещества. Деянието на 14.01.2021 г. е извършено в изпитателния срок на условно осъждане на лишаване от свобода за престъпления, съответно по чл.343б, ал.3 и по чл.354а, ал.3, т.1 от НК (управление на МПС след употреба на наркотици и държане на наркотични вещества).

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че И.М. е извършил деянието, за които е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо И.М. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.