Прокуратурата на Република България и Европейската служба за борба с измамите (OLAF) сключиха споразумение за сътрудничество

20 Януари 2021 г.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) Виле Итала подписаха споразумение за административно сътрудничество между двете институции. Споразумението ще допринесе за повишаване защитата на финансовите интереси на Европейския съюз, за засилване на сътрудничеството в борбата срещу измамите, корупцията и всяка друга незаконна дейност, както и за защита на репутацията на европейските институции чрез разследване на сериозни нарушения в тях. 

Документът предвижда обмен на информация при спазване на съответните правила за поверителност и защита на личните данни, оперативно съдействие и обучение.

В тази връзка г-н Виле Итала каза: “За мен е удоволствие, че подписахме това споразумение с Прокуратурата на Република България. До момента заедно сме работили успешно и това ново споразумение е ясен показател за желанието на двете структури съвместно да направят повече в бъдеще. Изкореняването на измамите и корупцията е от изключително значение, особено, когато това би защитило репутацията на Европейския съюз и неговите институции, и същевременно би гарантирало, че бюджета на ЕС се усвоява правилно, там, където трябва с цел подобряване на благосъстоянието на европейските граждани. Ние споделяме тази цел, както с прокурорите от България, така и с всички останали в ЕС. Уверен съм, че това ново споразумение ще доведе до още много успешни разследвания в бъдеще.”

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че “подписаното с ОЛАФ споразумение за сътрудничество е още една стъпка, показваща решителността, както на Прокуратурата, така и на европейските институции, за непримиримост към корупцията и измамите с европейски средства. Вярвам, че, както и до момента, Прокуратурата и ОЛАФ ще продължим да работим в пълна координация и сътрудничество, основано на доверие и висок професионализъм.” 

OLAF ще предоставя на прокуратурата окончателни доклади от разследвания, свързани с Република България, придружени от препоръки на генералния директор на OLAF и други относими документи. Двете страни ще се подпомагат взаимно и в оперативните дейности от общ интерес.

Сключеното между ПРБ и OLAF споразумение не обхваща правната взаимопомощ или други форми на съдебно сътрудничество по наказателни дела и не засяга бъдещото сътрудничество на партньорите с Европейската прокуратура.