Софийска районна прокуратура е сезирана по повод сигнал за злоупотреби, свързани с неправомерно използване на името на фондация „За Доброто“

20 Януари 2021 г.

Софийска районна прокуратура е сезирана във връзка с постъпил сигнал за злоупотреби с цел измами чрез използване на кампании на фондация „За Доброто“.

От сигнала става ясно, че до фондацията е достигнала информация за лице, представящо се като Д. Д., което злоупотребява с името на фондация „За Доброто“, като използва кампанията „Фонд за деца на герои“ с цел лично облагодетелстване. Освен това и от информация в социалните мрежи се разбира, че Д. Д. е създавала страници, като използвала изображения и призиви от кампанията, посочвала собствената си банкова сметка и събирала средства по тях, а по-късно премахвала създадените от нея страници.

В сигнала на фондацията се посочва също, че лицето Д. Д. се възползва и от кампании по набиране на средства за лечение на деца по същата схема, като използва техни снимки и предоставя своя банкова сметка.

По случая е възложена проверка, в хода на която ще се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс.

Проверката е възложена на СДВР.