По обвинителен акт на ОП– Ямбол бе наложено наказание от 6 години „лишаване от свобода“ спрямо украински гражданин, причинил смъртта на три лица и средни телесни повреди на дванадесет при ПТП

19 Януари 2021 г.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Ямбол бе наложено наказание от шест години „лишаване от свобода“ спрямо О.Б., гражданин на Република Украйна. Той е подсъдим за това, че по непредпазливост причинил смъртта на три лица и средни телесни повреди на дванадесет. Телесните увреждания са настъпили в резултат от ПТП, настъпило на 09.10.2020 г. на път между град Елхово и ГКПП – Лесово, обл. Ямбол. Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал.4, вр. чл.3, б. „б“, пр. 2, вр. чл.1, б. „в“, вр. чл.342, ал.1 от НК, тъй като извършеното деяние представлява особено тежък случай.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал товарен автомобил  с прикачено към него полуремарке. О.Б. е нарушил правилата за движение по пътищата, като е оставил превозното средство спряло на пътното платно в продължение на часове, вследствие на което предизвикал пътно произшествие с движещ се  по същия път и със същата посока на движение автобус, с който са се придвижвали пострадалите лица. Установено е също така, че товарният автомобил е бил непреодолима преграда на пътното платно за водача на автобуса.

Присъдата на Окръжен съд – Ямбол е постановена по реда на съкратеното производство.

Подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за срок от 8 години.

Присъдата на Окръжен съд – Ямбол подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас.