Софийска районна прокуратура предаде на съд двама обвиняеми за хулиганство по време на протест

19 Януари 2021 г.

Днес, 19.01.2021 г., Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемите Г.Г., на 26 г., и С.А., на 32 г.

Г.Г. е обвинен в това, че противозаконно е повредил чужда движима вещ - лек автомобил, собственост на И.М. – престъпление по чл.216, ал.1 от НК, както и в това, че извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, отличаващи се с изключителна дързост - престъпление по чл.325, ал.2, вр, ал.1 от НК.

С.А. е обвинен само за престъпление по чл.325, ал.1 от НК.

На 17.08.2020 г. около 21,00 ч. в района на Румънското посолство, гр. София, се провеждал граждански протест. Около 21,30 ч. протестиращи застанали на пътното платно, за да блокират движението в района. Между тях били и двамата обвиняеми. По същото време Е.М. управлявала лек автомобил, собственост на съпруга ѝ И.М., и се движела по бул. „Ситняково“. В автомобила били съпругът ѝ и двете им малолетни деца.

В района на кръстовището пред Румънското посолство Е.М. забелязала протестиращите граждани и навлязла с автомобила в кръстовището бавно, опитвайки се да мине напред. Участващите в протеста граждани започнали да викат да спре. Е.М. спряла, но навлизането на автомобила в кръстовището предизвикало гневна реакция сред протестиращите. Те наобиколили превозното средство и започнали да блъскат, удрят и клатят автомобила. Децата на Е.М. се уплашили и разплакали. Обвиняемият Г.Г. бил част от протестиращите, които блъскали по автомобила. Той нанесъл удари с ръце по предното стъкло на колата, в резултат на което стъклото се счупило. Тези действия Г.Г. извършил пред двете деца. След това се оттеглил и се слял с тълпата.

Е.М. се обадила на телефон 112 и подала сигнал за случващото се. В това време обвиняемият С.А. нанесъл удари по страничните стъкла и капака на колата. След това той минал от задната страна на автомобила и свалил с ръце регистрационната му табела, с което демонстрирал пренебрежително отношение към установения в страната правов ред. Веднага след това С.А. се оттеглил към автобусната спирка и оставил там извадената от него регистрационна табела.

Към мястото на инцидента били изпратени екипи на полицията. По случая било образувано досъдебно производство, на Г.Г. е била взета мярка за неотклонение „подписка“, а спрямо С.А. - мярка за неотклонение „гаранция в пари“.

Предстои делото срещу двамата да продължи в съда.