По искане на прокурор при Териториално отделение-Девня към Районна прокуратура-Варна е задържан обвиняем по досъдебно производство за домашно насилие

18 Януари 2021 г.

Днес, 18.01.2021 г., по искане на прокурор при Териториално отделение-Девня към Районната прокуратура във Варна, съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 40-годишния Н.Х. от село Брестак, общ. Вълчи дол.

Срещу него се води досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК – закана с убийство, отправена в условията на домашно насилие, и по чл.131, ал.1, т.5а от НК -  за телесна повреда, причинена в условията на домашно насилие.

Мъжът живеел с майка си и баща си и злоупотребявал с алкохол. Не е бил осъждан. Според събраните до момента доказателства от началото на декември 2020 г. той многократно нанасял побой на родителите си.

На 15.01.2021 г. Н. Х. отново започнал да бие болния си от диабет баща. Той отправил заплахи и към двамата си родители, че ще ги запали и ще ги изколи.

Първоначално, с постановление на прокурор, Н.Х. е задържан за срок до 72 часа, а впоследствие е внесено искане в Районен съд-Девня на обвиняемия да бъде наложена за постоянно най-тежката мярка за неотклонение. 

Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Варна.

За престъпленията, по които Н. Х. е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода до шест години.