Софийска районна прокуратура ще внесе искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 19-годишен, отнел чуждо МПС и причинил телесна повреда, вследствие на ПТП

18 Януари 2021 г.

Днес, 18.01.2021 г., Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия М. М., на 19 години. Той е привлечен към наказателна отговорност за противозаконно отнемане на чуждо МПС - престъпление по чл. 346, ал. 1 от НК, както и за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост, вследствие на ПТП - престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“, вр. ал. 1, б. „б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 15.01.2021 г. в кв. „Военна рампа“, гр. София, обвиняемият М. М. противозаконно отнел чуждо моторно превозно средство - лек автомобил, собственост на „М.Л.Д.Ш.Д.“ ООД, от владението на Ш. Д., без негово съгласие с намерението да го ползва.

Той е обвинен и в това, че на същата дата, като неправоспособен водач, при управление на противозаконно отнетия лек автомобил по ул. „Биримирски извор“ в гр. София нарушил правилата за движение по пътищата, като въпреки наличието на пътен знак „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!“, навлязъл в кръстовище без да пропусне движещ се по бул. „Лазар Михайлов“ лек автомобил, управляван от П. Д. Вследствие на това М. М. реализирал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост причинил на В. Д. (на 1,9 г.) - пътник в лекия автомобил, средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, довела до „разстройство на здравето, временно опасно за живота“.

Престъпленията, за които М. М. е привлечен като обвиняем, са наказуеми с „лишаване от свобода“.

Предвид високата обществена опасност на деянията, прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия М. М. за срок до 72 часа. Предстои днес да бъде внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.