Сирийски гражданин,  ползвал неистинска лична карта, бе осъден по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново

15 Януари 2021 г.

След одобрено от Районен съд – Велико Търново споразумение, сключено между  Районна прокуратура – Велико Търново и защитника на обвиняемия , сирийски гражданин бе осъден за  ползване на неистинска лична карта.

С. Д. бе признат за виновен за това, че на 30.11.2020 г., на автогара Юг, в град Велико Търново, пред служител на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при Областна дирекция на МВР град Велико Търново, съзнателно се ползвал от неистински официален български документ за самоличност - лична карта, на която бил придаден вид, че е издадена на 17.11.2019 г. от ОД на МВР – Търговище на несъществуващо лице с българско гражданство С. Д., като за самото съставяне на документа не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл. 316, пр. 1 вр. чл. 308,  ал. 2, пр. 3, алт. 1 вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият е сирийски гражданин, временно настанен в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци – гр. София към Дирекция „Миграция“ -МВР. За извършеното деяние му е наложено наказание една година лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено на основание чл. 66, ал. 1 от НК за  срок от четири години.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.