15 Януари 2021 г.

Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу непълнолетен за кражба

Сподели

Днес, 15.01.2021 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия И. Я., за това, че като непълнолетен, но в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, в съучастие с неустановено лице, отнел чужди движими вещи на обща стойност 259,50 лева от владението и собственост на М. Г., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

На 08.09.2019 г. около 11,00 ч. обвиняемият И. Я. заедно с неустановено лице били в ж.к. „Илинден“, гр. София. Там се намирал частен имот - дворно място с ограда, в което имало складово помещение, собственост на М. Г.

И. Я. и неустановеното лице взели решение да отнемат вещи от имота. В изпълнение на това, на посочената дата за времето от около 11,00 ч. до около 12,00 ч. обвиняемият, заедно с неговия съучастник, прескочили оградата и влезли в имота. От там двамата взели множество вещи – метален капак на шахта, електрически удължители, ножица за арматура, медни нагреватели, касови апарати и др. След като взели вещите, двамата напуснали имота и се оттеглили в неизвестна посока. Всички вещи били собственост на М. Г., като общата им стойност била в размер на 259,50 лева.

На същата дата обвиняемият И. Я. продал част от отнетите вещи в пункт за вторични суровини в гр. София. Като за продажбата бил съставен договор за покупко-продажба на битови отпадъци.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че обвиняемият И. Я. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „Надзор на инспектор при детска педагогическа стая“.

Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.