Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу рецидивист за кражба на велосипед

14 Януари 2021 г.

Днес, 14.01.2021 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В. К. за това, че чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнел чужда движима вещ - велосипед на стойност 316 лева, от владението и собственост на Н.К., без нейно съгласие с намерение противозаконно да го присвои, като кражбата е извършена в условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. “А“ от НК.

Пострадалата Н. К. живеела в жилище в ж.к. „Лозенец“, гр. София. Тя притежавала велосипед, който държала във входа на кооперацията. Н. К. оставяла велосипеда на партера, като го заключвала посредством метално въже с механизъм.

На 20.06.2020 г. около 06,00-06,30 часа обвиняемият В. К.  влязъл във входа на посочената кооперация. Той отишъл до велосипеда и разбил механизма за заключване, след което излязъл от входа, бутайки велосипеда и се отправил в неизвестна посока. 

На същата дата около 07,30 часа В. К. се обадил по телефона на свой познат - П. Д., като му казал, че продава велосипед. Двамата се уговорили,  обвиняемият да закара велосипеда до дома на П. Д, за да го види. 30-40 минути след проведения разговор, В. К. пристигнал пред адреса, на който живеел П. Д. Той харесал велосипеда и го закупил за сумата от 50 лева, който дал на обвиняемия.

Към момента на извършване на деянието, стойността на велосипеда била 316 лева.

В хода на разследването било установено, че обвиняемият В. К. е извършил деянието в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл.66 от НК. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.