Софийска районна прокуратура предаде на съд 25-годишен за кражба, извършена в условията на опасен рецидив

11 Януари 2021 г.

На 11.01.2021 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Т. Б., на 25 г., за това, че чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот, е отнел чужди движими вещи на обща стойност 289,91 лева, собственост на „П. З.“ ЕАД, от владението на Е. В., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т.3, вр. чл.194, ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ и б. „Б”от НК.

През месец март 2020 г. Е. В. бил управител на пазарни площадки, стопанисвани от „П.З.“ ЕАД. Дружество стопанисвало пазарни площадки в ж.к. „Люлин“, гр. София, които включвали множество павилиони.

На 29.03.2020 г. около 09,30 ч. обвиняемият Т. Б. се намирал до един от посочените павилиони и решил да извърши кражба от него. Т. Б. се придвижил към задната част на павилиона, счупил прозореца на заключената метална врата, след което проникнал в павилиона през счупеното стъкло. От вътрешността на помещението обвиняемият взел ъглошлайф, прободен трион, бормашина и кабели, поставил ги в черен плик и напуснал помещението. След това Т. Б. се отдалечил в неизвестна посока. Всички вещи били на обща стойност 289,91 лева.

През същия ден обвиняемият отишъл в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в гр. София и предал част от вещите като метален отпадък в пункта.

На 30.03.2020 г. Е. В. установил счупеното стъкло на павилиона и липсата на описаните вещи, след което уведомил полицейските органи.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че обвиняемият Т. Б. е осъждан. Настоящото деяние е извършил в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода, не по-малко от една година и след като е бил осъждан повече от два пъти на „лишаване от свобода“ за умишлени престъпления от общ характер.

Предстои наказателното производство срещу Т. Б. да продължи в Софийски районен съд.