Разследва се смъртта на 8-годишно момче в гр. Мездра, делото е взето на специален надзор

9 Януари 2021 г.

Под ръководството на Териториално отделение - Мездра към Районна прокуратура – Враца се води разследване за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси – престъпление по чл. 338, ал. 3 от НК.
Досъдебното производство по случая е било образувано след сигнал на телефон 112, подаден от Филиала за спешна медицинска помощ в гр. Мездра за смъртта на дете. Пострадалото момче е било транспортирано в медицинското заведение от неговия баща.
Веднага са били предприети действия по установяване на факти и обстоятелства за случилото се.
Към настоящия момент е известно, че около 17 ч. на 08.01.2021 г. в къща на ул. „Сливница“ в гр. Мездра влезли двама съученици – осемгодишните Т.Т. и К.Й. Не след дълго се чул силен гръм. Впоследствие безжизненото тяло на Т.Т. било открито пред дома.
При извършен оглед на имота, обитаван от едното дете, което не е пострадало, са били открити ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани от бащата на детето и били съхранявани в мазето на къщата. В джоб на яке е била намерена кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка – ловни патрони.
Към настоящия момент е извършен оглед на местопроизшествието, очакват се резултатите от аутопсията. Продължават разпитите на свидетели. Предстои назначаване на експертизи – съдебномедицинска, балистична, химическа, психолого-психиатрична.
Досъдебното производство е взето на специален надзор в Окръжна прокуратура – Враца и Софийска апелативна прокуратура.