Обвиняем, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта 3,12 на хиляда, е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

8 Януари 2021 г.

Днес, 08.01.2021 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И. Й., на 47 г., за това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,12 на хиляда, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

На 16.11.2020 г. около 18,00 ч. в ж.к. „Овча купел“, гр. София, обвиняемият И. Й. управлявал лек автомобил. По същото време, в близост се намирал К. Г., който станал свидетел на това, как обвиняемият се качил в автомобила си и потеглил. Малко преди да потегли, И. Й. стартирал двигателя на автомобила и се блъснал в бордюра на тротоара, след което рязко подал газ и отново се блъснал в бордюра. К. Г. подал сигнал на телефон 112.

На място били изпратени полицейски служители от 06 РУ-СДВР. Тъй като И. Й. силно лъхал на алкохол, полицаите поискали съдействие от екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. Пристигналите на мястото служители предприели извършване на проверка. Обвиняемият И. Й. бил тестван за наличие на алкохол в кръвта с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510+“, като уредът отчел положителен резултат от 3,12 на хиляда.

На И. Й. бил съставен акт за установяване на административно нарушение за нарушение на разпоредбите на Закона за движението по пътищата и му бил издаден талон за медицинско изследване. След това той бил придружен от полицейските служители до болнично заведение, където отказал да даде кръвна проба.

Употребата на алкохол от И. Й. била установена по надлежния ред, регламентиран в Наредба №1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, съгласно която при отказ за изследване, употребата на алкохол се установява въз основа на показанията на техническото средство.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което спрямо обвиняемия И. Й. била взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“. Предстои делото срещу него да продължи в съда.