Окръжна прокуратура-Варна обвини и задържа за срок до 72 часа разследващ полицай за подкуп чрез изнудване и за опит за измама

5 Декември 2020 г.

Окръжна прокуратура-Варна привлече към наказателна отговорност старши разследващ полицай от ОД на МВР Варна за подкуп чрез изнудване и за опит за измама по образувано досъдебно производство.

Л. Л., на 50 г., е задържан на 04.12.2020 г. при Специализирана полицейска операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР под ръководството на ОП-Варна в момент на получаване на част от искания подкуп.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, че разследващият полицай е поискал от лицето А. М. сума от 10 000 лв. и приел на 4 пъти част от тях - общо 5000 лв.

Сумата била поискана, за да не го привлече към наказателна отговорност по водено от него дело. Освен това разследващият полицай въвел А. М. в заблуждение, че трябва да даде сума от 3000 лв. и за наблюдаващия прокурор, който да прекрати делото.

Престъпленията, за които Л.Л. е обвинен, са квалифицирани по чл. 302 т.1 и т.2 вр. чл. 301 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК – пасивен подкуп, извършен при условията на продължавано престъпление, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение от разследващ полицай и по чл. 210 ал.1 т.3 предл.1 вр. чл. 209 ал.1 вр. чл. 18 ал.1 от НК – опит за измама, извършен от длъжностно лице в кръга на неговата длъжност.

С постановление на наблюдаващия прокурор разследващият полицай Л.Л. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои прокуратурата да внесе в Окръжен съд-Варна искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия.

Деянията, за които разследващият полицай е обвинен, са наказуеми – подкупът с лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и с лишаване от права. За опит за измама законът предвижда лишаване от свобода от една до осем години.

Видео