3 Декември 2020 г.

Окръжна прокуратура-Варна внесе обвинителен акт за непредпазливо причинена смърт

Сподели

Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд 30-годишния И. И. с обвинение за непредпазливо причиняване на смъртта на негова приятелка вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда.

Обвиняемият и пострадалата се познавали от дълги години, като в последните 4-5 от тях живеели заедно на квартира в гр. Варна. На 09.03.2020 г. отишли на гости на свой приятел, свидетелят А. М., който празнувал рождения си ден.  Употребили алкохол. В един момент обвиняемият започнал да псува и обижда пострадалата. Ударил я с ръка в главата. Жената паднала на земята, а той започнал да я рита по цялото тяло. Домакинът се опитал да го спре, но също бил ударен от И., поради което се обадил на телефон 112 и поискал да дойде полиция. Въпреки молбите на приятелката си, обвиняемият продължил да я рита. Преди идването на полицията преустановил агресията и напуснал местопрестъплението. Органите на реда разговаряли с пострадалата, която се оплакала от силни болки в гърдите. Не след дълго и тя си отишла.

Свидетелят М. посетил нееднократно в следващите дни квартирата на обвиняемия и приятелката му, като тя продължила да се оплаква от болки в гърдите, без да потърси медицинска помощ.

На 05.04.2020 г. М. за пореден път отишъл в дома им. Жената била в изключително тежко състояние – не можела да диша и да върви от болки. С такси тримата отишли в МБАЛ „Света Анна“ на преглед в спешното отделение. Пострадалата била хоспитализирана, но въпреки проведеното лечение около 20.30 часа на същия ден починала.

В хода на започналото разследване, надлежна съдебномедицинска експертиза установила естеството на смъртта й и пряката връзка на леталния изход с нанесения от обвиняемия побой, причинил й, сам по себе си средна телесна повреда.

На И. И. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 124 ал.1 предложение 2 от НК, за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда, наказуемо с лишаване от свобода от две до осем години. Обвиняемият не е предвиждал настъпването на фаталния резултат от деянието си, но е могъл и е бил длъжен да го предвиди.

Считано от 10.04.2020 г. той е задържан под стража.

Предстои разпоредително заседание по делото.