Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу рецидивист за кражба

30 Ноември 2020 г.

На 30.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б. Б. за това, че отнел чужди движими вещи – портфейл, съдържащ парична сума, всичко на обща стойност 140 лева, от владението на Е. Х., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ и „Б“ НК    

На 26.11.2019 г. сутринта Е. Х. била на работното си място в магазин на ул. „Хан Аспарух“, гр. София, където заемала длъжността управител и продавач. Около 16,00 ч., на посочената дата, в магазина влязъл обвиняемия Б. Б. Той поискал да разгледа различни артикула и Е. Х. отишла да вземе някой от тях. Тя забелязала, че обвиняемият оглежда касовия шкаф. След като Е. Х се върнала при него и докато му показвала стоки, тя превантивно заключила касовия шкаф и взела ключа в себе си. Обвиняемият видял това и веднага поискал да разгледа и други продукти. Поради това се наложило Е. Х. да влезе в склада на магазина.

През това време Б. Б. видял дамската чанта на Е. Х., взел от там портфейла ѝ и го сложил в джоб на панталоните си. В този момент Е. Х. се върнала при обвиняемия и започнала да му показва други артикули. Телефонът на Б. Б. звъннал, той започнал да говори като постепенно излязъл от магазина и повече не се върнал. Е. Х. се усъмнила в поведението на обвиняемия и веднага проверила дамската си чанта. Установила липсата на портфейла и вещите в него, след което прегледала записите от охранителните камери и видяла как Б. Б. бърка и взема вещите от чанта ѝ. След това Е. Х. подала жалба в 01 РУ-СДВР и предала записите от камерите.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че Б. Б. е осъждан, като настоящото деяние е извършил при условията на опасен рецидив. Към момента обвиняемият излежава присъда по друго дело в Затвора в гр. София.

Предстои делото срещу него да продължи в съда.