Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу рецидивист за кражба

30 Октомври 2020 г.

Днес, 30.10.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д. В. за това, че отнел чужда движима вещ - велосипед на стойност 342 лева, от владението и собственост на Г. П., без негово съгласие и с намерение противозаконно да го присвои, като кражбата е извършена в условията на опасен рецидив -престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1 , б. „а“ и б. „б“ от НК.

На 29.04.2020 г. обвиняемият Д. В. излязъл от дома си в гр. София, ж.к. Люлин и забелязал оставен на междуетажната площадка в същия жилищен вход велосипед, собственост на Г. П.

Г. П. закупил велосипеда за своя син А. П., на 7 години. Обикновено оставял велосипеда на междуетажната площадка, като не се притеснявал, че може да бъде отнет, тъй като входната врата на жилищния вход можела да се отвори единствено с ключ. Виждайки велосипеда обвиняемият Д. В. решил да се повози, а по-късно и да го присвои, като го задържи за себе си. Още през същия ден Г. П. установил липсата на велосипеда и обиколил етажите на жилищния вход, но не успял да го открие. Поради тази причина на 30.04.2020 г. подал сигнал до органите на МВР.

След проведени оперативно-издирвателни мероприятия обвиняемият Д. В. бил установен. С протокол за доброволно предаване на 04.05.2020 г. обвиняемият предал на полицейски служители при 09 РУ-СДВР инкриминирания велосипед, след което той бил върнат на собственика му.

В хода на образуваното досъдебно производство било установено, че обвиняемият Д. В. е извършил деянието в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер. Спрямо него била взета мярка за неотклонение подписка.

Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.