По досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Пазарджик е задържан 55-годишен мъж за прокарване в обръщение на фалшива банкнота от 100 евро

30 Октомври 2020 г.

На 29 октомври 2020 г., на територията на автомагистрала ”Тракия”, в района на гр. Пазарджик, е била проведена Специализирана полицейска операция на ОД на МВР - Пазарджик, в която са участвали служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. Акцията е преминала под надзора на Окръжна прокуратура – Пазарджик.  За срок от 24 часа по Закона за МВР е бил задържан Р.Я., на 55 г., след подадени сигнали от водачи на камиони с чужда регистрация.

Установено е, че Р.Я. често посещавал паркинги в района на автомагистралата край гр. Пазарджик, където се отбивали за почивка чуждестранни водачи на товарни автомобили. На същите места, на 27 и 28 октомври 2020 г. той провел разговор с двама шофьори на камиони – граждани на Турция и на Беларус, и поискал да му развалят, всеки един от тях, банкнота от по 100 евро. Р.Я. им обяснил, че ходил до близката бензиностанция, но там му отказали. Двамата водачи дали по-дребни пари на обвиняемия, като впоследствие било установено, че получените банкноти от 100 евро са неистински.  

Днес, 30 октомври 2020 г., .Р.Я. ще бъде привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Пазарджик за това, че прокарал в обръщение подправени парични знаци – банкнота от 100 евро, на двама чужди граждани – турски гражданин и гражданин на Беларус – престъпление по чл. 244 ал. 1 от Наказателния кодекс. Той ще бъде задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.