Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост, вследствие на ПТП

30 Октомври 2020 г.

На 30.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия М. Х., на 26 г., за това, че при управление на моторно превозно средство нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 119, ал. 1 и ал. 4 от Закона за движението по пътищата, като не пропуснал преминаващия по пешеходна пътека А. В. и по непредпазливост му причинил средна телесна повреда - престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“, пр. 2, вр. ал. 1, б. „б“, пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

На 05.11.2019 г. около 20,50 ч. в гр. София, обвиняемият М. Х. управлявал лек автомобил като се движел по ул. Джавахарлал Неру. На кръстовището с бул. Петър Дертлиев, М. Х. имал намерение да извърши маневра завой на ляво. Преминаването на пешеходци през кръстовището се извършвало по очертана върху платното за движение пешеходна пътека тип „зебра“.

Приближавайки към кръстовището обвиняемият се движел със скорост от порядъка на 26 км/ч. В това време А. В. се намирал на тротоар на бул. Петър Дертлиев“. Той спрял пред пешеходната пътека, огледал се, след което предприел пресичане през платното по пешеходната пътека.Същевременно, обвиняемият навлязъл в кръстовището с управлявания от него автомобил, не пропуснал пресичащият пешеходец А. В., а продължил да изпълнява предприетата от него маневра. Последвал удар с предната част на автомобила и пешеходеца. От силата на удара, тялото на А. В. било отхвърлено и паднало на платното за движение.

Обвиняемият спрял автомобила, слязъл и отишъл при пострадалия, за да провери състоянието му. На място пристигнала линейка, която откарала пострадалия в болница, където бил настанен за лечение.

Установено било, че в резултат на реализираното пътнотранспортно произшествие А. В. получил счупване на 12-ти гръден прешлен, което му е причинило трайно затруднение в движенията на снагата за срок по-дълъг от 30 дни.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия М. Х. да продължи в съда.