По искане на Апелативната специализирана прокуратура съдът определи постоянен арест за четирима участници в група за държане и разпространение на наркотици

20 Октомври 2020 г.

Апелативният специализиран наказателен съд отхвърли искането за изменение на мерките за неотклонение „Задържане под стража“ на четирима обвинени за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици.

Те бяха задържани на 7 октомври 2020 г. при специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура в София и областта.

В хода на действията по разследването в две бунгала на бивш пионерски лагер в с. Веринско, ползвани от участник в групата, бе открито цялостно оборудване за нелегално производство на синтетични наркотици - амфетамин и метамфетамин. Друго оборудване за нарколаборатория на групата бе намерено в помещение в близкото село Житен.

При извършените претърсвания и изземвания, в офиси, жилища и автомобили, ползвани от участниците, бяха намерени и иззети общо над 250 килограма амфетамин и метамфетамин в различна форма (на таблетки, бучки, кристали), 4 кг таблетки с различно оцветяване и лого - „Филип Плейн“, „Шанел“ и др., реагиращи на полевия тест като екстази. Намерени и иззети бяха и над 100 литра прекурсори, три таблетиращи машини, 4675 лв. , 1500 евро, 3300 швейцарски франка.

Апелативните съдии приеха тезата на прокуратурата, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение четиримата да са извършили престъпленията, за които са обвинени и мотат да извършат престъпление. За лидера на групата съдът установи и опасност да се укрие.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.