Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт по бързо производство спрямо пиян шофьор, предложил златно кюлче за подкуп на полицаи

19 Октомври 2020 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт по бързо производство спрямо И.И., на 59 г., за това, че на 7 октомври 2020 г., в гр. Пловдив, е направил опит да даде подкуп – дар – един брой златно кюлче „Св. Николай Чудотворец“ с тегло ½ грама, в предпазна капсула, ведно със сертификат за автентичността и подаръчна кутийка, на обща стойност 99,90 лева, на длъжностни лица – двама полицейски служители от Трето РУ – Пловдив при ОД на МВР – Пловдив, за да не му съставят акт по Закона за движение по пътищата, да не извършат действия, свързани с разкриване на престъпление и да не го задържат – престъпление по чл. 304а вр. чл.304 ал.1 вр.чл. 18 ал.1 от Наказателния кодекс, 

И.И. е предаден на съд и за това, че на 7 октомври 2020 г. в гр. Пловдив е управлявал лек автомобил, марка „Ауди“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно – 2,27 на хиляда, установено по надлежния ред – с протокол за химическа експертиза  – престъпление по чл. 343б ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 7 октомври 2020 г. в Пловдив двама полицейски служители с автопатрул извършвали обход в района на Трето РУ – Пловдив. Малко след 20,30 ч., на ул. „Васил Левски“, те спрели за проверка лек автомобил, марка „Ауди“, управляван от обвиняемия И.И. Полицейските служители поискали документите на водача, като И.И. им ги предоставил. При слизането си от автомобила той имал некоординирани движения, трудно стоял прав, подпирал се на вратата на колата, за да не падне.

Полицаите го попитали дали е употребил алкохол, като И.И. първоначално мълчал, а след това заявил, че бил изпил една бутилка водка. За да не му бъде съставен акт по Закона за движение по пътищата и да не бъде тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер“, обвиняемият първоначално предложил „много пари“ на полицейските служители, за да го пуснат да си ходи.  След като разбрал, че действията по проверката им продължават, И.И. отишъл до автомобила си и взел квадратна кутийка, съдържаща златно кюлче „Св. Николай Чудотворец“ . Той се върнал при полицаите и им казал: „Момчета, това злато ще ви го дам, ако трябва и пари ще ви дам, за да ме пуснете да си отивам“.

Служителите на МВР не взели предложения дар и уведомили незабавно дежурния разследващ полицай. Обвиняемият И.И. бил задържан, като му е бил съставен акт и при извършена химическа експертиза е установено, че управлявал автомобила с 2,27 промила алкохол. 

Бързото производство е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Пловдив.