Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа обвиняем, държал високорискови наркотични вещества

16 Октомври 2020 г.

На 15.10.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия В. Е. за престъпления по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК.

В. Е. е обвинен в това, че на 14.10.2020 г., около 13,20 ч., в гр. София на бул. „Черни връх“, без надлежно разрешително изискващо се съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорискови наркотични вещества – амфетамин и коноп, както и за това, че на същата дата, около 23,00 ч. в гр. София на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, без надлежно разрешително изискващо се съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, обвиняемият държал високорискови наркотични вещества – амфетамин.

Амфетаминът и конопът са наркотични вещества поставени под контрол съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и са включени в Списъка I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект  от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина“.

Предвид високата обществена опасност на деянието, на 15.10.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.