Ефективно наказание лишаване от свобода получи рецидивист, направил опит за кражба, след постигнато споразумение със Софийска районна прокуратура

15 Октомври 2020 г.

Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия Николай В. за извършено от него престъпление по чл. 196, ал.1, т.2, вр. чл. 195, ал.1, т.3, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.18, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.”А” и б.“Б“ от НК.

Подсъдимият се е признал за виновен за това, че на 25.01.2020 г. за времето от 21,20 ч. до 22,00 ч., в гр. София, от складово помещение, използвано от търговско дружество, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот (повредил катинар за заключване на металната врата на склада), направил опит да отнеме чужди движими вещи - шест броя матраци, на обща стойност 1673,83 лева, собственост на дружеството, от владението на управителя Н. В., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. Опитът за кражба останал недовършен поради независещи от Николай В. причини, полицейски служители от 02 РУ-СДВР, успели да го задържат, възпрепятствайки го да установи трайна фактическа власт върху приготвените за отнемане вещи. Деянието подсъдимият е извършил при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

На подсъдимия Николай В. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, което ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим на изтърпяване.

Споразумението, одобрено от Софийски районен съд, не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.