Водач на лек автомобил е предаден на съд за ПТП със загинал мотоциклетист по пътя между гр. Козлодуй и с. Долни Цибър

14 Октомври 2020 г.

Окръжна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.И., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Около 11 ч. на 26.04.2019 г. обвиняемият И. управлявал лек автомобил м. „БМВ“ в посока от гр. Козлодуй за с. Долни Цибър. По пътя настигнал мотоциклетиста – В.П., който след преминаване на технически преглед се движел извън града. Обвиняемият предприел маневра изпреварване, преминавайки в лявата лента за движение. В същия момент водачът на мотоциклета намалил скоростта и предприел маневра за извършване завой наляво.

М.И. употребил спирачки, но не успял да спре автомобила. Последвал удар между двете превозни средства. Въздушните възглавници на „БМВ“ се отворили и обвиняемият загубил видимост пред себе си. След спирането на колата водачът излязъл и видял човек, лежащ в тревната площ, в близост до пътното платно.

Обвиняемият подал сигнал за станалото ПТП на телефон за спешни повиквания 112. Пристигналият на място екип на ЦСМП констатирал смъртта на мотоциклетиста.

От извършената по делото съдебномедицинската експертиза е видно, че пострадалият В.П. получил съчетана травма – черепномозъчна, гръдна, фрактура на пищялни кости и частична ампутация на нивото на лявата подбедрица. Непосредствената причина за смъртта му е разкъсвания на гръдната аорта и последвалия кръвоизлив, довел до остра сърдечно-съдова недостатъчност.

Според заключението на автотехническата експертиза, причините за настъпването на ПТП са действията на водача на лекия автомобил, който управлявал с превишена скорост извън населено място от 131 км/ч., при максимално разрешена от 90 км/ч. Наред с това, мотоциклетистът предприел маневра „завой наляво“ и навлизане в насрещната лента на платното за движение. Двамата водачи сами са се поставили в невъзможност да предотвратят ПТП.

Предстои делото да продължи в съда.