Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне на мярка „задържане под стража“ спрямо мъжа, който блъсна полицаи при опит да избегне проверка на бул. "Рожен"

12 Октомври 2020 г.

Днес, 12.10.2020 г., Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия В. В., на 31 г.

На 09.10.2020 г. на бул. „Рожен“ в гр. София служители на 02 РУ-СДВР са направили опит да извършат полицейска проверка на обвиняемия В. В., при което той не се подчинил и с управлявания от него лек автомобил блъснал служебна кола на МВР и полицейски служител от 02 РУ-СДВР.

На В. В. е повдигнато обвинение за това, че на горепосочената дата и място противозаконно пречил на полицейски служител при 02 РУ-СДВР, да изпълни задълженията си  - на основание чл.70, ал.1, т.3 от ЗМВР да извърши проверка за установяване самоличността на лице - престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

В. В. е привлечен към наказателна отговорност и за това, че на същата дата и място противозаконно повредил чужди движими вещи - лек автомобил, собственост на Министерство на вътрешните работи - престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК, както и за това, че причинил лека телесна повреда на полицейски служител при 02 РУ-СДВР - престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият В. В. е осъждан. Престъпленията, за които спрямо него са повдигнати обвинения, са умишлени и наказуеми с лишаване от свобода.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 10.10.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия В. В. за срок до 72 часа. Предстои днес да бъде внесено искане в Софийски районен съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.