Обвиняем, шофирал след употреба на пет вида наркотични вещества, е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

9 Октомври 2020 г.

Днес, 09.10.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С. К. за това, че управлявал моторно превозно средство, след употреба на наркотични вещества, а именно - морфин, кодеин, метадон, амфетамин и тетрахидроканабинол (канабис), установено по надлежния ред с протокол за химикотоксикологична експертиза - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

На 31.07.2020 г. около 10,10 ч. в с. Панчарево, Столична община, служители при 08 РУ-СДВР спрели за полицейска проверка лек автомобил управляван от обвиняемия С. К. По време на проверката С. К. бил изнервен, бил със зачервени очи и свити зеници. Полицаите докладвали за случая на оперативна дежурна част и за съдействие на мястото пристигнал екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. Обвиняемият бил тестван с техническо средство за употреба на наркотични вещества или техни аналози „Дръг Тест 5000“, като пробата отчела положителен резултат за наличие на канабис и метадон. На обвиняемия С. К. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил връчен талон за медицинско изследване. Той бил съпроводен от полицейските служители до болнично заведение в гр. София, където дал проби за медицинско изследване.

Установено било наличие на наркотични вещества от различни групи в пробите дадени от обвиняемия, а именно - морфин, кодеин, метадон, амфетамин, както и тетрахидроканабинол. Посочените наркотични вещества са включени в Списък I и в Списък II на Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични към Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите.

В хода на досъдебното производство било установено, че обвиняемият С. К. е осъждан. Предстои делото срещу него да продължи в съда.