Магистрати от прокуратурите в София участват в обучение по международно правно сътрудничество по наказателни дела

9 Октомври 2020 г.

Днес, 09.10.2020 г., Софийската градска прокуратура, съвместно с Националния институт на правосъдието, провежда регионално обучение „Международно правно сътрудничество по наказателни дела – практически аспекти и предизвикателства“. То е за магистрати от Софийска градска прокуратура (СГП), Софийска районна прокуратура (СРП) и Следствения отдел при СГП.

„Изборът на темата не е случаен, той е обусловен от постоянно увеличаващия се брой дела, по които е необходимо да бъдат прилагани инструментите на международно правно сътрудничество“, каза Илиана Кирилова, административен ръководител на СГП.

В приветствие към участниците зам.-главният прокурор Даниела Машева пожела ползотворна  и успешна работа на магистратите. На срещата присъства и прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор на Република България Иван Гешев.

Лекторите на обучението са магистрати с дългогодишен опит – съдията от Специализирания наказателен съд Мариета Неделчева и Димитър Хаджийски, прокурор от СГП и асистент на националния представител на България в Евроджъст.

Целта на Програмата за регионално обучение на НИП е формиране и развитие на професионалните знания, умения, компетентности и нагласи на прокурорите и следователите.