Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, шофирал след употреба на наркотични вещества и с чужди регистрационни  табели

1 Октомври 2020 г.

Днес, 01.10.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Ю. А. за това, че управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, като деянието е извършено повторно, след като е бил осъден за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК – престъпление по чл. 343б, ал. 4, вр. ал. 3, вр. чл. 28, ал. 1 от НК. Той е обвинен и за това, че си служил с табели с регистрационен номер, издадени на друго моторно превозно средство – престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК.

На 01.11.2019 г., около 23,30 ч., в гр. София,  ж.к. „Дружба“ обвиняемият Ю. А. управлявал лек автомобил, когато бил спрян за проверка от полицейски служители при 08 РУ-СДВР. Те поискали документи за проверка на обвиняемия, но той не представил такива. Полицаите извършили справка в информационните масиви на МВР,  от която установили, че свидетелството за управление на МПС на Ю. А. било отнето, както и че поставените регистрационни табели на управляваното от него МПС били издадени за друг автомобил.

На място за оказване на съдействие бил изпратен екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. Пред полицейските служители обвиняемият обяснил, че употребява наркотични вещества и в детайли описал как е взел табелите с чужд регистрационен номер и ги поставил на управлявания от него автомобил. Поведението на обвиняемия усъмнило служителите на реда, затова той бил тестван с техническо средство „Drug Test 5000”, като пробата отчела наличие на високорискови наркотични вещества - амфетамин и метамфетамин. На обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за изследване. Той бил транспортиран до болнично заведение, където отказал да даде проби за изследване. Впоследствие Ю. А. бил отведен в 08 РУ-СДВР и задържан за срок до 24 часа.

В хода на образуваното досъдебно производство било установено, че обвиняемият Ю. А. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото да продължи в съда.