Софийска градска прокуратура е приключила разследването на пътнотранспортното произшествие, при което е причинена смъртта на журналиста Милен Цветков

1 Октомври 2020 г.

Софийска градска прокуратура е приключила действията по разследването по водено досъдебно производство за извършено престъпление по транспорта – умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението.

Към настоящия момент са изготвени всички назначени експертизи, като с оглед тяхното заключение на 01.10.2020 г. държавното обвинение е прецизирало квалификацията на престъпното деяние, по което извършителят – Кр. Н., е привлечен към наказателна отговорност.

В резултат на проведеното разследване е установено, че около 18 ч. на 19.04.2020 г., на ул. „Хенрик Ибсен“, преди кръстовището с бул. „Черни връх“, при управление на лек автомобил, марка „Ауди“, модел Q7, обвиняемият Н.  нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което предизвикал пътнотранспортно произшествие и умишлено причинил смъртта на друг участник в движението – водача на спрелия на пътното платно лек автомобил марка „Субару“, модел „Форестер“, Милен Цветков. Случаят е особено тежък – деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци.

С действията си Кр.Н. е извършил престъпление по чл. 342, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Предстои Софийска градска прокуратура да предяви материалите по делото на пострадалите лица, както и на обвиняемия и неговата защита.

Видео