Апелативният съд във Варна уважи протеста на Окръжната прокуратура срещу домашен арест на извършител на грабеж, осъждан шест пъти

29 Септември 2020 г.

27-годишният Милан А. от днес е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, след като състав на Апелативния съд във Варна отмени определението на Варненския окръжен съд, с което на извършителя на грабеж на пари, мобилен телефон и портфейл в съучастие с братовчед си Зоран,  е била взета мярка за неотклонение „Домашен арест“.

До определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда на 27-годишния обвиняем се стигна, след като Апелативният съд уважи протеста на Окръжната прокуратура във Варна срещу домашния арест. Протестът бе поддържан и от представителя на Апелативната прокуратура, който заяви, че осем от извършените грабежи обвиняемите са действали еднотипно. Днес стана ясно, че дори да има възможност Милан да бъде контролиран с електронна гривна, това е невъзможно, тъй като в дома му няма ток.

Съдът потвърди мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и на съучастника му – неговия братовчед Зоран, който я обжалва пред въззивната инстанция с мотив, че се грижи за голямото си семейство, в което има 5 деца и предстои раждането на шесто. 28-годишният мъж е осъждан 12 пъти и при грабежа на 18 август тази година е действал в условията на опасен рецидив и със сила.

Съдебните актове на Апелативния съд са окончателни.