По искане на Софийска градска прокуратура мъж е осъден за данъчно престъпление

25 Септември 2020 г.

С присъда на Софийски градски съд от 21 септември 2020 г. по внесен от Софийска градска прокуратура обвинителен акт подсъдимият Х.Н.Г. от град София е признат за виновен и осъден на първа инстанция за извършено от него данъчно престъпление по чл. 255 ал. 3 вр. ал. 1 т. 2 предл. 1 т. 6 вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

Той е признат за виновен за това, че за периода от 01.10.2011 г. до 14.11.2013 г. в град София, в условията на продължавано престъпление, посредством 25 отделни деяния, които осъществяват поотделно състав на едно и също престъпление, извършени през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите, избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери, като при воденето на счетоводството е съставил документи с невярно съдържание и потвърдил неистина в подадени декларации пред ТД на НАП град София.

Наложеното наказание от Софийски градски съд е в размер на 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 5 години.

Съдът е уважил в цялост предявения от Министерството на финансите граждански иск за нанесената на държавния бюджет вреда, представляваща неплатените данъчни задължения в особено големи размери - 917 617,31 (деветстотин и седемнадесет хиляди шестстотин и седемнадесет лева и 31 стотинки) лева.