РП-Харманли внесе обвинителен акт за телефонна измама

21 Юли 2015 г.

Районна прокуратура-Харманли внесе обвинителен акт срещу Златко Златев, на 27 г., от гр. Горна Оряховица, за измама с цел набавяне на имотна облага чрез поддържане на заблуждение – престъпление по чл. 210 ал. 1 т.4 връзка с чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс. На 23 октомври 2014 г. Златев пребивавал в град Хасково, откъдето наел таксиметров автомобил, за да го превози до гр. Харманли. По пътя водел разговори с неустановени лица, които уведомявал за пристигането си и настоявал водачът да кара по-бързо. Когато пристигнал в гр. Харманли освободил таксито и наел друго от местостоянка в центъра.

Районна прокуратура-Харманли внесе обвинителен акт срещу Златко Златев, на 27 г., от гр. Горна Оряховица, за измама с цел набавяне на имотна облага чрез поддържане на заблуждение – престъпление по чл. 210 ал. 1 т.4 връзка с чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс. На 23 октомври 2014 г. Златев пребивавал в град Хасково, откъдето наел таксиметров автомобил, за да го превози до гр. Харманли. По пътя водел разговори с неустановени лица, които уведомявал за пристигането си и настоявал водачът да кара по-бързо. Когато пристигнал в гр. Харманли освободил таксито и наел друго от местостоянка в центъра. На шофьора посочил адрес, на който трябвало да отиде – домът на свидетелката М.К., на 78 г., от гр. Харманли. Слязъл на съседна улица и тръгнал пеша към къщата. В този момент друго неустановено лице се свързало с домашния телефон на М.К., като се представило за племенник на зет й. По телефона неустановеното лице започнало да я убеждава, че е продало нивите й, за които му била дала документи. Твърдял, че праща в пакет документите и сумата от 48 000 лева от банкноти в евро по друго лице, на което М.К. трябвало за услугата да предаде 3 000 лева. Неустановеното лице, представило се за племенник, убедило М.К. да не отваря пакета и да не се обажда на никого, докато не се видят в събота, когато той щял да се прибере в гр. Харманли, да отвори пакета и да й донесе подарък – електронен апарат за измерване на кръвно налягане. М.К. затворила телефона и излязла до пътната врата на къщата, където стояло непознато за нея лице, което я попитало дали чака пратка. Тя отговорила утвърдително, при което лицето й подало черна найлонова чанта с пакет. Тя взела пакета, но не получила квитанция. Получила ново телефонно обаждане от непознато лице, които й указало да излезе и да предаде парите на момчето, които било пред дома й. В този момент обвиняемият Златко Златев пристигнал пеш пред дома на М.К. и застанал на пътната врата. М.К. излязла и предала 3 000 лева, увити във вестник, в бяла найлонова торбичка. 

М.К. установила, че е измамена, когато при отваряне на пакета намерила вътре кутия с шоколадови бисквити.

При така изяснената фактическа обстановка, от обективна и субективна страна, обвиняемият Златко Златев е извършил виновно общественоопасно деяние – измама, в съучастие с неустановени лица, като извършител с цел да набави за себе би и за другиго имотна облага. Деянието е извършено повторно в немаловажен случай, при пряк умисъл и преди да е изтекъл 5-годишния срок от изтърпяване на наказание по предишна присъда, а именно 10 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 г. за измама, постановена от Районен съд-Русе. Справката за съдимост сочи, че на 4 декември 2014 г. на Златко Златев е наложено и наказание от 1,5 г. лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 г. от Районен съд-Стара Загора за деяние, извършено на 29 октомври 2014 г. в гр. Стара Загора, а именно с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у Н.Д., че ще й предаде колет от сина й и с това й причинил имотна вреда в размер на 4350 лева. Златко Златев е безработен. Разпитани са седем свидетели, имуществените вреди не са възстановени. Златко Златев е в затвора в Стара Загора с мярка за неотклонение “задържане под стража” от 10 май 2015 г.