Районна прокуратура – Кърджали извършва разследване по четири досъдебни производства за използване на неверни данни пред НОИ

5 Август 2020 г.

Районна прокуратура – Кърджали  извършва разследване по четири досъдебни производства, както и проверки по 10 преписки, за предоставяне на неверни данни за осигурителен трудов стаж пред Териториалното отделение на НОИ – гр. Кърджали. Те са образувани за времето от месец април  до месец юли 2020 г.

По досъдебните производства се извършват разпити на свидетели, назначени са съдебни експертизи и изискани експертни справки. Досъдебните производства са образувани по чл. 316 вр. чл. 308 ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че съзнателно са ползвани неистински официални документи (удостоверения за трудов стаж), когато от дееца за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 1 Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до три години, както и за престъпление по чл. 316, вр. чл. 311, ал. 1 Наказателния кодекс – за това, че съзнателно са ползвани официални документи, съставени от длъжностно лице в кръга на службата, в които документи са удостоверени неверни обстоятелства, с цел те да бъдат използвани като доказателство за тия обстоятелства, когато от дееца за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност, за което наказанието е „лишаване от свобода“ до 5 години, като може да се наложи и лишаване от право да се упражнява определена държавна или обществена длъжност.