Районна прокуратура – Тетевен предаде на съд трима за хулиганство по време на извънредно положение

4 Август 2020 г.

Районна прокуратура – Тетевен е внесла в съда обвинителен акт срещу  трима мъже за хулиганство по време на извънредно положение.

Обвинението срещу тях е за това, че на  21.03.2020 г. за времето от  18,45 часа до 19,30 часа, в град Ябланица, Ловешка област, на улица „Дунав“, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - буйствали, псували на майка, обиждали присъствуващите, като Н.Х. и Х.Х. предизвикали сбиване, съпроводено със струпване на много хора на едно място, въпреки забраната във връзка с обявено в Република България извънредно положение, с оглед разпространението на коронавирус,  като деянието представлява опасен рецидив, а Г.Х. оказал съпротива на орган на власт, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред – заканвал се с дървена дръжка от брадва, викал и твърдял, че е болен от коронавирус на полицейски служители от РУ МВР-Ябланица, с цел да осуети задържането си - престъпление по  чл.325 от НК.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

ВТАП напомня, че съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК,  обвиняемият се смята за невиновен до  установяване на противното с влязла в сила присъда.