Великотърновският апелативен съд уважи становището на прокуратурата и остави в ареста петима обвиняеми за държане и разпространение на наркотични вещества

31 Юли 2020 г.

Великотърновският апелативен съд остави без уважение исканията на петима обвиняеми за изменение на взетата спрямо тях мярка за неотклонение задържане под стража. Становището на Великотърновската апелативна прокуратура бе, че  исканията са неоснователни и лицата трябва да търпят най-строгата мярка.

С.М. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Русе за това, че в периода септември 2019 – 16.07.2020 г., в гр. Русе, придобил, държал с цел разпространение и разпространил високорискови наркотични вещества – метамфетамин и хероин, като деянията са извършени в условията на опасен рецидив. Апелативен съд – Велико Търново намира, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо лицето /достатъчно доказателства за авторството на деянието, което е наказуемо с лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева и реална опасност то да се укрие или да извърши друго престъпление – С.М. е осъждан/, поради което потвърди наложената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение.

С мярка за неотклонение задържане под стража остават и Б. С. и Д.К., които са привлечени като обвиняеми по друго досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Русе за това, че на 21.07.2020 г, в района между гр. Плевен и с. Ясен и в гр. Русе, в съизвършителство без надлежно разрешение по ЗКНВП, придобили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества. Апелативен съд – Велико Търново намира, че се налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо лицата и потвърди определената от ОС Русе мярка.

Съдът отказа да промени наложената мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на С.М и Д.М. - обвиняеми по досъдебно производство на ОП-Русе за това, че в периода май 2020 г. – 21.05.2020 г., в условията на съизвършителство и на продължавано престъпление, на шест пъти, без надлежно разрешитерно, придобили и държали високорискови наркотични вещества  с цел разпространение - метамфетамин, екстази и марихуана.

Определенията на АС- Велико Търново  не подлежат на обжалване.