На съд за нарушена заповед за защита от домашно насилие и закани с убийство спрямо жена в гр. Лом

23 Юли 2020 г.

Районна прокуратура – Лом е предала на съд М.В. по обвинение за извършени от него престъпления по чл. 296, ал. 1 и по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият В. (на 44 години) дълги години живеел на семейни начала с В.Ж. в гр. Лом, заедно със сина й – Е.Ж. Двамата имали общо дете, което отглеждали родителите на обвиняемия.

Мъжът злоупотребявал с алкохол и в това състояние ставал агресивен към майката на детето си. Системно я подлагал на психически и физически тормоз. Това станало повод за иницииране от нейна страна на съдебно производство по Закона за защита от домашното насилие.

На 06.02.2020 г. на М.В. била връчена заповед. С нея той се задължавал да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо В.Ж. и му се забранявало да приближава нея, жилището й, местата за социални контакти, отдих и работното й място на разстояние по малко от 100 метра. Срокът на наложените спрямо него мерки бил до приключване на съдебното производство.

Няколко дни по-късно обвиняемият постъпил на лечение в здравно заведение, като бил диагностициран със синдром на алкохолна зависимост. Терапията не помогнала, тъй като след изписването той продължил да злоупотребява със спиртни напитки.

На 30.03.2020 г. в нетрезво състояние М.В. влязъл в дома на В.Ж., докато тя била там. Държейки нож и вилица, отправил заплахи към жената с думите „Ще ти забия вилицата в главата и никой няма да те спаси. Докато звъннеш в полицията, вече ще съм те пребил и убил“. Пострадалата много се уплашила, не смеела да го гледа в очите, за да не го предизвиква. След тръгването му се наложило да приема лекарства за успокоение.

На следващия ден, след употреба на алкохол, обвиняемият отново влязъл в жилището на жената. Отправял обидни думи и заплахи по неин адрес. В.Ж. успяла да се заключи в банята и да сигнализирала полицията за случващото се. На място пристигнали служители на РУ на МВР на гр. Лом, които установили М.В. в дома й и го задържали за срок до 24 часа по Закона за МВР.

След освобождаването му, на 01.04.2020 г., обвиняемият в нетрезво състояние наближил дома на Ж., застанал до оградата пред къщата и започнал да вика да го пусне.

През следващите седмици М.В. продължил да не спазва ограниченията, наложени му в заповедта за незабавна защита. Влизал в дома на жената, настоявал да заживеят заедно, заплашвал я с отнемането на детето й, ако не изпълни желанието му, нанесъл побой, обиждал я, обаждал се по телефона и отправял закани, преследвал я на улицата.

Предстои наказателното производство срещу М.В. да продължи в съда.