Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем за причиняване на средна телесна повреда, вследствие на ПТП в пияно състояние

23 Юли 2020 г.

На 23.07.2020 г. Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Бойко Т. за това, че при управление на лек автомобил е нарушил правилата, визирани чл.16, ал.1, т.1 от Закон за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил на В.С. средна телесна повреда, като деянието е извършено в пияно състояние, а именно с концентрация на алкохол в кръвта  2,88 на хиляда, установено по надлежния ред - престъпление по чл.343, ал.3, пр.1, б. „А“, пр.2, вр. ал.1, б.„Б”, пр.2, вр. чл. 342, ал. 1, пр.3 от НК.

На 13.12.2019 г., в гр.София, около 23:00 ч. В.С. управлявал лек автомобил по ул. „Фармапарк“. Обвиняемият Бойко Т. се движил с лек автомобил по същата улица, но в обратна посока на движение. Бойко Т. навлязъл в лентата за насрещно движение и реализирал пътно-транспортно произшествие с насрещно движещия се лек автомобил, управляван от В.С.  При извършване на посочената маневра, обвиняемият нарушил чл. 16, ал.1, т.1 от Закон за движение по пътищата, съгласно който: „На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено, когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне“. След настъпване на инцидента, свидетел се обадил на телефон 112 и оказал първа помощ на водачите, след което на място пристигнали екипи на ЦСМП-София и на полицията. От извършена проверка на дадената от Бойко Т. кръвна проба се установило, че същият е управлявал МПС с концентрация на алкохол в  кръвта 2.88% промила. Вследствие на пътно-транспортното произшествие на В.С. е причинена средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на горния край на лакътната кост, като това увреждане е реализирало медико-биологичния квалифициращ признак „Трайно затруднение на движенията на левия горен крайник, за срок по-дълъг от 30 дни от датата на травмата“.

В хода на досъдебното производство по отношение на Бойко Т. била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои наказателното производство срещу него да продължи в съда.