Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем, шофирал след употреба и държал наркотични вещества

22 Юли 2020 г.

На 22.07.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Росен Н. за това, че без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорискови наркотични вещества - коноп, амфетамин и метаамфетамин, на обща стойност 102,66 лева - престъпление по чл. 354а, ал.3, пр.2, т.1, пр.1 от НК, както и за това, че е управлявал моторно  превозно средство след употреба на наркотично вещество /амфетамин/ - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

На 27.09.2019 г., около 15:55 ч., в гр. София, на бул. „Христо Ботев“, полицейски служители при ОСПСОВОР-СДВР спрели за извършване на проверка лек автомобил, управляван от обвиняемия Росен Н. Пред полицейските служители обвиняемия признал, че държи наркотични вещества и предал с протокол за доброволно предаване - коноп с общо нето тегло 1,86 грама и амфетамин и метаамфетамин с общо нето тегло 3,66 грама, всичко на обща стойност 102,66 лева. С оглед поведението на Росен Н. у полицейските служители възникнало съмнение, че същият е употребил наркотични вещества. Те уведомили оперативния дежурен център и на място пристигнал екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. Росен Н. бил изпробван с техническо средство “DRUG TEST 5000“. При извършената проверка се установило, че в пробата на обвиняемия има наличие на наркотично вещество – амфетамин, което е високорисково наркотично вещество, съгласно Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“. На Росен Н. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и бил издаден талон за медицинско изследване. Той бил съпроводен до болница, където отказал да даде проби за изследване. След това обвиняемият бил отведен до сградата на 02 РУ-СДВР, където бил задържан за срок от 24 часа по реда на ЗМВР.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо Росен Н. била взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лева. Предстои делото срещу него да продължи в съда.