Обвиняем за умишлено убийство при сбиване в гр. Кюстендил е предаден на съд

21 Юли 2020 г.

Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А. Д. (на 19 години) за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК – умишлено убийство и опит за убийство.

Обвиняемият А.Д. принадлежал към фамилията, известна сред обществеността като „Гольовци”, живееща в квартал „Изток” в гр. Кюстендил. Представителите й били известни със саморазправи по повод възникнали инциденти.

През нощта на 17.02.2019 г. криминално проявеният вуйчо на обвиняемия – А.И., последователно посетил няколко заведения в града, придружаван от приятелска компания. Около 6 ч. сутринта се отправили към кафе – аперитив „Иридиум“, където мъжът имал репутацията на нежелан клиент за персонала. Това отношение към него било вследствие създаваните от него проблеми при предходните му посещения.

В заведението имало много хора. А.И. бил във видимо нетрезво състояние и демонстрирал подчертано агресивно и предизвикателно поведение. Това направило силно впечатление на другите посетители. Мъжът провокирал конфликт, отправяйки обидни думи към клиент. Това наложило намеса за въдворяване на ред от страна на собствениците на кафенето.

Въпреки обещанията си да спре, А.И. продължил да се държи невъздържано, арогантно, като ставал все по-агресивен. Той бил насила изведен навън, като не спрял да обижда и да отправя закани към околните. Един от приятелите на буйстващия мъж се обадил по телефона на племенника му – обвиняемият А.Д. Информирал го за създалата се обстановка и му казал да дойде, за да прибере вуйчо си. А.Д. решил, че трябва да се намеси във възникналия скандал, взел метален сгъваем нож и се придвижил към кафе-аперитив „Иридиум“.

Междувременно напрежението пред заведението ескалирало с участието на излезлите навън посетители. Имало размяна на удари. Пристигналият на място А.Д. се включил в конфликта, като извадил наподобяващата пистолет газова запалка, насочвайки я към намиращ се наблизо свидетел. Последният успял да я изтръгне от него, предполагайки, че му отнема огнестрелното оръжие. Сбиването продължило с гонка по улицата. Обвиняемият извадил носения с него нож, разгъвайки острието му. Нанесъл силен юмручен удар на един от опонентите си, замахнал с ножа към гърдите на друг и го заплашил с убийство. Успял да му причини нараняване в предмишницата и повторил няколкократно опита си да го прободе с оръжието, нанасяйки му порезни рани.

В този момент към мястото на разразилата се саморазправа наближил В.Д. (на 33 години), без да демонстрира каквото и да било агресивно поведение. Виждайки го пред себе си, обвиняемият А.Д. замахнал с ножа към гърдите му, като първоначално не успял да го нарани. Мигновено след това обвиняемият нанесъл втори удар с ножа, след което побягнал. Острието на оръжието попаднало дълбоко в гръдния кош на пострадалия В.Д., който почти веднага паднал безжизнен на земята. Свидетели на случващото се опитали да му помогнат и подали сигнал на телефон за спешни повиквания 112. Пристигналият на място лекарски екип констатирал настъпилата смърт на мъжа.

Междувременно тичащият А.Д. бил последван от четирима мъже от заведението. В момента, в който единият от тях го настигнал, обвиняемият се обърнал към него и му нанесъл силен удар с ножа в областта на гърдите. Причиненото прободно нараняване предизвикало обилно кръвотечение и възпряло пострадалия от участие в по-нататъшно преследване.

А.Д. избягал и се укрил, като по пътя оставил оръжието на престъплението в двора на чужд имот, където било намерено от виделия го свидетел.

В това време спрямо другите представители на фамилията „Гольовци“ била предприета саморазправа от опонентите им в конфликта.

Идването на органите на полицията на мястото на разразилия се инцидент преустановило по-нататъшната му ескалация. Пострадалите били транспортирани в болницата.

Късно вечерта същия ден обвиняемият А.Д. се предал доброволно в ОД на МВР гр. Кюстендил.

Според заключението на извършената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза, смъртта на В.Д. се дължи на остра сърдечно-съдова недостатъчност, настъпила в резултат на масивен кръвоизлив в областта на сърцето при прободно-порезното нараняване на аортата.

На другите двама пострадали от действията на обвиняемия били причинени различни по степен телесни повреди, в това число разстройство на здравето, временно опасно за живота и трайно затрудняване на движенията на крайник.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият дава лаконични обяснения по случая, в които по същество не отрича авторството на деянието, застъпвайки защитната си позиция за уплаха и предприети отбранителни действия.

Предстои наказателното производство срещу А.Д. да продължи в съда. Понастоящем той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.